2014. augusztus 23., szombat

Mi is az a Pottermore?


Úgy gondolom ideje volt már egy ilyen hiánypotló írásnak, lévén ez a blog cikkeinek fő témája.
Ilyenkor felmerül a kérdés az olvasóban, de mi is az a pottermore?
Ha a szó jelentését nézzük akkor a két tag így fordítható le, az első tag a „potter”-remélem senkinek sem kell elmagyaráznom a jelentését- a második tag a „more”, ami angolul annyit jelent „több”. Tehát durva fordítással „többpotter” a jelentése.
De térjünk is rá a lényegre. Az utolsó filmek és a hetedik könyv megjelenése után sokáig semmi érdemi hír nem érkezett kedvenc varázslónk univerzumáról.
A nagy szünet után egyszer csak megjelent egy weboldal, a Pottermore.


Az elején csak egy videó volt fent, amin Rowling elmondja, hogy mennyire élvezte a hét könyv megírását és a filmes utómunkálatokat. Beszélt arról is, hogy rengetegen bombázták levelekkel amiben mindenki még több Potter kalandot szeretett volna. Mivel már nem tervez további Potter köteteket ezért az olvasás élményét szeretné „kibővíteni” és digitalizálni a könyveket.
Ekkor még kevesen tudták, hogy ez valójában mit is takar. Kicsivel később megjelent egy tesztelési lehetőség, ami annyit jelentett, ha regisztrálsz akkor korábban kipróbálhatod az oldalt.
Én sajnos nem jutottam be a tesztelési időszakban, de megérte várni.


A pottermore minden rajongónak kötelező darab. A pottermore nagyon sokrétű élményt nyújt. Egyrészt nem Harry szemszögéből éled át újra a kalandokat, hanem a saját szemszögedből, mint egy átlagos varázslódiák aki szintén a Roxfortba jár, főzhetsz bájitalokat, párbajozhatsz amivel pontokat szerezhetsz a házad számára. (Ezek a pontok a Roxforti házi kupáért folyó versenybe számítanak bele.) Másrészt viszont új módon élheted át Harry kalandjait. A kalandok mindegyik fel van osztva a hét könyv szerint, amik további kis fejezetekből állnak. Ezeket a fejezeteket felfedezheted, különböző érdekes tárgyakat gyűjthetsz, például csokibékakártyákat, bagoly berti féle mindenízű drazsét, könyveket és sok-sok varázstárgyat.Ezenfelül még több érdekes újdonságot olvashatsz amik a könyvekből kimaradtak, de sok olyan írást is olvashatsz amit Rowling csak a Pottermore olvasóinak készített. Ha már felfedezted az összes elérhető fejezetet, akkor olvashatod a reggeli próféta aktuális számait, párbajozhatsz. Rengeteg érdekesség vár a Pottermore felfedezése közben.

Miután regisztrálsz az oldalra választhatsz egy „varázsló nevet”, ezt a nevedet fogják látni Roxforti társaid.
Ekkor kezdődik a kalandod. De mielőtt még Roxforti diák lehetnél, be kell vásárolnod az abszolúton az összes felszerelést, könyvet, ruhát, bájital alapanyagokat.

A bevásárlólistán részletesen megnézheted miket kell megvásárolnod.
Varázspálcát is kell venned, Olivander üzletében. A Varázspálca választás egy érdekes folyamat. Válaszolnod kell pár kérdésre és ezek alapján kapsz egy pálcát.
Végül már csak egy háziállatot kell választanod, a mágikus manezsériában. Választhatsz baglyot. macskát vagy varangyot. :)
Ezek után részt veszel a beosztási ceremónián ahol a Teszlek süveg kiválasztja a neked megfelelő házat(Griffendél, Hollóhát, Mardekár, Hugrabug). A beosztás is hasonlóan történik mind a pálca kiválasztása, feltesznek egy pár kérdést és te kiválasztod a neked megfelelő választ, itt nincs helytelen válasz, mindegyik jó de mindegyik egy másfajta személyiséghez tartozik. Ettől függ milyen házba oszt be a süveg.

Most már Roxforti diák vagy! :)

Ezek után már elérhető szinte minden a Pottermoreon. Mivel az oldal folyamatosan fejlődik így rengeteg újdonság várható a közeljövőben. Eddig az első négy könyv  elérhető el teljesen. Azt mindenképp fontos megemlíteni, hogy az első belépés után még sok lehetőség nem elérhető, de ahogy haladsz előre a fejezetek között úgy egyre több minden válik elérhetővé. Például a százfűlé főzetet csak a második könyv egy adott fejezete után tudod elkészíteni.

Akik a versengésben lelik örömüket, nekik is nyújt plussz élményeket az oldal. A különböző cselekedeteinkért pontokat kapunk ami a házkupáért folyó versenybe számít bele. Pontokat kapsz párbaj győzelmekért, sikeresen elkészített bájitalokért-a nehezebb bájitalokért több pont jár!- de a felfedezésekért is kapsz pontokat.

A legtöbb pontot elért játékosok neveit a nagyteremben megtekinthetitek! Szintén itt nézhetitek meg mennyi pontja van a különböző házaknak.
Ezeken felül gyűjthetsz különböző jelvényeket, amik a felfedezésekért, bájitalkészítésért és párbajozásért is járnak. Akik részletesen szeretnének a jelvényekről olvasni, csekkolják a Bages oldalt itt a blogomon.

Hogy milyen jelvényedi vannak, könnyedén ellenőrizheted, a fenti oldalsávban a Bages menüpontra kattintva...

És még mindíg nincs vége a lehetőségeknek!!!!!!!!!
A Pottermore még több élményt nyújt azok számára akik rendelkeznek PlayStation 3-as konzollal. 
Az egyik ilyen lehetőség a Woonderbook: Book of Spell nevű játékszoftver.  A játék PS3-ra jelenik, meg és a fiatalabb korosztályt célozza meg. De remek szórakozás lehet családoknak is.


A játékhoz kapcsolódik majd a Pottermore is amely újabb élményekkel gazdagítja majd a játékot. A játékban az ifjú varázslók elsajátíthatnak olyan bűbájokat mint az "incendio" vagy a "wingardium Leviosa".
 A másik lehetőség egy hasonló játékszoftver a Book of Potion, amiben bájitalokat készíthetsz el, szintén csak PS3-ra jelent meg.

A harmadik lehetőség szintén csak PS3-al használható ki és csak a PlayStation network rendszerében fut. De ezen keresztül bejárhatod a Roxforti nagytermet, sőt egy beosztási ceremónián is részt vehetsz, aminek természetesen aktív részese leszel! A házadnak megfelelő klubbhelyiséget is felfedezheted. Új fejtörők és feladványok várnak rád.
Végső soron a Pottermort minden rajongónak csak ajánlani tudom. Legyetek részesei a kalandnak!
Ha kérdésetek lenne írjátok le kommentben és ha tudok válaszolok rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése